Grappige Dingen

Dino of Banjer?

Inleiding: Onze lieve DikkeDeur Niké, een magnifieke bouvier hebben we helaas moeten laten inslapen op 07 januari 2017. Hij is 12,5 jaar oud geworden en dat is gelet op wat hij allemaal mankeerde een hele prestatie.

Niké in 2013 en 9 (63) jaar jong

Het ging niet meer en een lijdensweg is hem bespaard gebleven, hij heeft een prachtig leven achter de rug. Hij is de onbetwistbare alfa geweest

Niké en zijn roedel in 2012

van de roedel bouviers die we hier hadden rondlopen en heeft zijn laatste dagen, weliswaar zonder zijn boezemvriend Diego, maar toch mooi met een lekker jonge vriendin Nika mogen slijten.

Niké, in de 80 en toch een jong ding van nog geen 30, hoe flikt ie ‘m dat ?

Dat is dus allemaal leuk en aardig verlopen voor Niké, maar wat moet Nika nou zonder haar brom- en knuffelbeer? Goed, ze heeft twee op hun achterbenen lopende roedelgenoten, maar die zijn geen substituut, hooguit een aanvulling.

We waren dus zoals dat heet “op zoek”en “in de markt” voor een kameraad voor Nika.

Die denken we nu gevonden te hebben in een hond die nu nog in een asiel verblijft, maar die we morgen hopen te kunnen kwalificeren en te voorzien van een “in orde” certificaat, hoogstpersoonlijk afgestempeld door Nika en bezegeld met een sloeber en een poot.

Nu heet de nieuwe kandidaat “Banjer”

Banjer what’s in a name eh?

en hoewel de vorige eigenaar het ongetwijfeld goed voor had met deze naamgeving, willen we toch een andere naam aan deze kanjer te geven.

Nee, het wordt niet “Kanjer”, maar “Dino”.

Nee, niet net uit ’n ei gekropen, maar slechts 1 jaar jong

Motivatie om naam te veranderen van Banjer naar Dino

Banjer heeft/ roept (voor ons) een negatieve associatie op.

Banjer betekent: (Bargoens) druktemaker; opschepper; iemand die zich gemaakt deftig voordoet (veel branie maakt). Een verkorting van banjerheer*. Soms voorafgegaan door brutale of vuile: gemeen persoon; kreng.

Bron: F.A. Stoett (1923-1925), Nederlandsche Spreekwoorden, Spreekwijzen, Uitdrukkingen en Gezegden

157. Een banjer, d.i. een groot ‘heer’, die zich permantig aanstelt; fri. in banjer; dial. banjert. Ook als scheldwoord gebruikt: vuile banjer (gemeen beest, kreng; Jord. 41). Men houdt dit woord voor een verkorting van banjerheer d.i. bander (baander)heer (vgl. anjer voor anderZie Ndl. Wdb. VII, 3.); zie V. Janus III, 221: als baanderheeren voor den dag komen); oorspr. de naam van ‘een edelman, die het recht had onder zijn eigen banier zijn welgeboren mannen ten oorlog te voeren’; zie het Ndl. Wdb. II, 815. Den vorm banjerheer trof ik eerst aan in de 18de eeuw bij Rusting, 234: Zo dat ik al vry een Banjer heer ben.Zie ook de Vermakelijke Klugt of zamenspraak tussen Hans Dummel, Kaatje, Willemyn en Hendrik, bl. 25 (zonder jaartal) en Nkr. IV, 25 Dec. p. 3. Afgeleid van banjer is het ww. banjeren (luieren; Zandstr. 53; 63; Frequ. II, aanh. 13; Bergsma, 28).

Dino heeft voor ons een veel positievere klank en zeg nou zelf “Nika en Dino” klinkt ook veel leuker.

Ok, misschien is het iets persoonlijks, maar hier volgt een nadere duiding

Dino (betekenis) : van de Dene; klein zwaard; dinosauria

Lees meer op: Betekenisnamen.nl

Afgeleid van : dinosaurus [uitgestorven reptielensoort] {dinosauriër 1892} gevormd van Grieks: deinos [geducht, geweldig, vrees inboezemend] + sauros [hagedis] met een lat. uitgang.

Persoonlijk hebben we liever een geduchte, geweldige en desnoods vrees inboezemende hond, dan een gemeen kreng…

Voor ons daarnaast : mooie zuidelijk klinkende naam en tevens vrolijke associatie met Dino ; het zich als een hond gedragende dinosaurusje van de Flintstones.

 

To be continued …

Comments

The Pans
29/01/2017 at 8:25 pm

Leuk stukje geworden heurGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dino's (B)log

31/01/2017